ФОТОГАЛЕРИЯ

Дръстър /Мундрага: Непристъпната владетелска резиденция от времето на Първата българска империя.
Responsive image
Мундрага на протобългарски означава „огромна твърда скала“. От средата на 9-ти до средата на 10-ти век българските владетели построяват няколко белокаменни крепости в столичния хинтерланд - Североизточна България. Дръстър е една от тях, но една от първите български каменни крепости, отбелязани от "Баварския географ" от 9-ти век.
Responsive image
Мундрага спасява войските на Симеон Велики в опустошителните войни на българите с угрите/унгарците. Според проф Георги Атанасов, ако не са били силните фортификации на Дръстър, днес България вероятно нямаше да я има край бреговете на Черно море и Дунав.
Responsive image
Дръстър е споменат за първи път като българска цитадела в българския апокрифен летопис. В него се казва: „Испор (Аспарух)...създаде велики градове: на Дунав Дръстър града”.
Responsive image
По времето на Омуртаг в цитаделата на брега на Дунав е издигнат пристан и построен речен флот, с който се поддържат връзките с останалите далечни български територии на север и запад. От тук тръгва българският флот, който громи преминалите на страната на франките славяни.
Responsive image
Дръстър е българска владетелска резиденция повече от 100 години и близо 4 десетилетия е седалище на българския патриарх.
Responsive image
В Дръстър Омуртаг издига прочутия си владетелски дворец на Дунава. Той е споменат в каменен надпис върху колона, която сега е вградена в търновската църква „Св. Четиридесет мъченици”: „Кана ювиги Омуртаг, обитавайки своя стар дом /Плиска/, направи преславен дом на Дунава...“
Responsive image
"Преславният дом на Дунав" е с размери 15 на 22 метра, на два етажа. Сградата е била с мраморни колони и с владетелска ложа, изградена с поглед към Дунава.
Responsive image
Крепостта Дръстър е сравнително малка по площ – едва 50 декара, но фортификационната й система е без аналог в късноантичното и средновековно фортификационно строителство. Състои се от ритмично повтарящи се големи петоъгълни кули и малки триъгълни бастиони през около 12 метра.
Responsive image
Изглед от Дръстър
Responsive image
Видео от ДРЪСТЪР/МУНДРАГА
...
Посети Преслав

Българската имперска столица!

Резервирай изгодно нощувка във Велики Преслав! »
...
Посети Мадара

Мадарският конник!

Резервирай изгодно в близост до Мадара! »
...
Посети Плиска

Първопрестолната столица.

Резервирай нощувка около Плиска! »