Трансилвания като част от Първото българско царство

През 8-началото на 9 век (Франкско-аварската война) след разгрома на Аварския каганат, към 805 г. Крум присъединява земите южно от Среден Дунав и Трансилвания (Седмиградско) към България. Градът Пещ, изграден от панонските българи, става погранична крепост с Франкската империя. Римската провинция Transilvania е разделена на две области. Западната част на тази земя се нарича Банат; с присъединяването на аварските българи към Банат се включва и западната равнинна земя до р. Тиса, която днес съставя областта Войводина в Сърбия (името е калка на прабългарското Банат). Българите използват вместо латинското наименование Трансилвания и наименуват северната част Седмиградско. В края на 10 век Седмиградско след кръвопролитни войни е завзето от унгарците. През 1003 г. Трансилвания става част на Унгарското кралство. Ръководител на областта е „трансилванския войвода“, назначаван от унгарския крал

Отвъддунавските владения през Второто българско царство

България трайно владее териториите между карпатските проходи и Дунав от края на 12-ти до средата на 13-ти век. Българското държавно присъствие около делтата на Дунав и на юг от Карпатите е прекъснато от татаро-монголската инвазия. Малко известен факт е, че последната българска столица /през 15-ти век/ се намира на територията на Трансилвания. Това е родовото владение на Фружин - крепостта „Липа“ (дн. гр. Липова), което той получава от унгарския крал Сигизмунд. Прословутата „Черна църква“ в Брашов е строена от българи през 14-ти век. В този основан от саксонци град е имало цял български квартал от бежанци, дошли от Търново при османското нашестви епрез 80-те и 90-те години на 14-ти век.

Кои са "шкеите" в Трансилвания?

Шкеи (на румънски: Şchei) e остарял екзоним, с който в миналото са наричани българите в някои райони на Румъния (предимно в Трансилвания). Екзонимът и днес се среща често в местата, които в миналото са заселени с българи, както в топонимията (Шкеи Брашовулуи), хидронимията (река Шкиау, приток на Арджеш), така и като фамилно име Скиау (Schiau) и Шкиау (Şchiau) и други. През първата половина на 15 век в Брашов е основан български квартал „Шкеи“ (на унгарски: Bolgarszeg, „български кът“) от българи-строители, заселници в града, като впоследствие нараства от търговци и български бежанци. Град Кахул в Молдова се е казвал по-рано Шкея.

Българските следи в Трансилвания

Responsive imageПървата българска империя владее Трансилвания повече от 100 години.От времето на Крум до появата на маджарите тази провинция е важна икономическа база за българската държава. В Седмоградско/Трансилвания са жизнено-важните солни мини, които носят огромни доходи за българските владетели. Според историческите извори, в края на 9-ти век херцог Арнулф от Каринтия изпраща писмо до българския владетел Владимир (Расате), в което предлага възобновяване на мирните отношения , като поискал - във връзка с конфликта си с Моравия - да не се позволява на моравците да закупуват сол от българските солни мини в Трансилвания.

Митническата граница при Иван-Александър

Responsive imageПрез времето на Второто българско царство /империя/ отвъддунавските земи – Влашко и Молдова – са или част от българската държава, или са силно зависими от нея. До появата на монголите северната граница на българската империя достига до карпатските проходи. От началото на 14-ти век военни контигенти от Влашко и Молдова редовно служат под знамената на българския търновски император. Такива участват и в злощастната за България битка при Велбъжд през 1331 г. Малко известен факт е, че по времето на Иван-Александър митническата граница на българската империя минава по билото на Карпатите, недалеч от днешния град Брашов. При сина му Иван-Шишман - българската доминация отвъд Дунав продължава почти до покоряването на Търновска България от османските турци. Една от последните победоносни за българската империя войни е срещу влашкия владетел Дан Първи, който е сразен и убит в сражение от Иван-Шишман през 80-те години на 14-ти век. На негово място Иван-Шишман поставя своето протеже Мирчо.

Българи от Търново се преселват в Брашов в края на 14-ти век

Responsive image В средновековния Брашов е имало български квартал (на унгарски „булгарсег“ означава „български ъгъл“ ”). В него се заселват предимно занаятчии и зидари от Търново. В края на 14-ти век българската общност в Брашов е многобройна и се състои от бежанци, избягали на няколко вълни от османското нашествие на юг от Дунав. Местното влашко население нарича българите „шкеи“. По онова време в маджарско-германския Брашов власите са нямали право да търгуват в самия град, а само пред портите му. Българите били допуснати да се заселят в пределите на града и участват в изграждането на „Черната църква“. До средата на 19-ти век в района около Брашов има все още значително „шкейско малцинство“.

Трансилванските саксонци

Responsive imageТрансилванските саксонци са немскоезична общност, която се установява в географската област Трансилвания през 12-ти и 13-ти век. Те са поканени за първи път от унгарския крал Геза II (1141-1162). Неговата първоначална идея е била да укрепи рядко заселената югоизточната граница на кралството около карпатските проходи, които свързвали Маджарско с източните степи. Саксонците се специализират в рударството: заселват се на неголеми групи и изпълняват специфични операции при добива на рудата, обогатяването и преработването ѝ в метал и изработката на металните изделия. През целия 20-ти век трансилванските саксонци се изселват от Румъния в посока Германия. Последната голяма вълна е от 90-те години на 20-ти век. Днес в Трасилвания живият около 37 хиляди етнически германци.

Тевтонският орден

Responsive imageТевтонският орден възниква през 1190 г по време на обсадата на Акра от сарацините. Първоначално, монашеско-рицарската организация се развива около охраната на болницата в Акра, в която се лекуват ранени при обсадата на града рицари от германския контингент. Числеността на тевноските рицари в Сирия и Палестина достига над 400 души. Те всяват ужас сред сарацините. Тевтонците обаче претърпяват няколко тежки поражения в светите земи и не успяват трайно да се закрепят там. През 1211 година тъстът на българския цар Иван-Асен Втори – маджарският крал Андрей II – кани тевтонците да се установят в Трансилвания, за да му помогнат във войната срещу нахлуващите от изток кумани. Тевтонците се заселват около карпатските проходи и за около 20 години развиват титанична строителна дейност: издигат десетки укрепени селища, църкви, цитадели, замъци и градове. Тевтонските рицари се оказват старховита сила, която отбълсква куманите и започва контра-настъпление срещу тях отвъд Карпатите. В походите си тевтонците достигат до Дунав и Прут. В началото на 30-те години на 13-ти век тевтонците са прогонени от унгарския крал, тъй като стават прекалено независими и правят опит да създадат собствена монашеска държава в Трансилвания. В следващите 200 години тевтонците се установяват на брега на Балтийско море.

Църквите-крепости

Responsive imageПо времето на тевтонците започва изграждането на църквите-крепости в Трансилвания: това са укрепени храмове-замъци , които изникват край по-големите саксонски села в района. Те служат за прикритие и защита на населението. Всяка църква-крепост разполага с над 100 отделни килии, пред входа на която е имало табелка с указание, кое семейство от селото да бъде приютено вътре по време на обсада и нашествие. Днес уникалните църкви-крепости в Трансилвания са защитени от Юнеско.

Туристически забележителности от българското минало отвъд Дунав

Responsive imageЗа много българи Румъния е все още непозната дестинация. Северната ни съседка се променя изключително бързо и вече предлага сравнително удобни шосейни пътища , които свързват Русе и Гюргево с Букурещ, Плоещ и карпатските проходи.

Responsive imageПървата нощувка може да я направите в Русе - българската перла на виенския сецесион. Препоръчвам ви резервация на частен апартамент в центъра на града: изключително чисто, приятно и удобно. Условията са за като 4-звезден хотел, а на практика плащате минимална сума за нощувка.

План за двудневно пътешествие с автомобил до Брашов

Responsive imageИзключително лесно за изпълнение е примерно двудневно пътешествие с автомобил до северните митнически граници на Втората българска средновековна империя, тоест до село Бран и средновековния град Брашов. Ако нощувате в Русе и тръгнете рано сутринта, напълно постижимо е в рамките на няколко часа да прекосите Влашко и да нощувате в Бран или Брашов. В никакъв случай не избирайте маршрут по Околовръстното на Букурещ. Използвайте навигацията и преминете през центъра на румънската столица –хем, има какво да видите, хем, ще си спестите много нерви и време в редовните задръствания и пътен хаос по букурещкото Околовръстно.

Responsive imageОт Букурещ тръгва новата магистрала за Плоещ, която е добре направена и предлага удобно и бързо пътуване в следващите 50-60 километра. При Плоещ трябва да поемете по шосето за планинския курорт Синая.

Responsive imageАко пътувате през почивни дни, се заредете с търпение – редовно се образуват километрични колони по карпатските проходи. Общо-взето асфалтовият път е добър и приятен за шофиране.

Responsive imageЗадължително нощувайте една вечер в Брашов и една вечер в Синая. Брашов има атмосферата на саксонско средновековно градче, по арт-излъчване много наподобява нашия Пловдив. Има приятни музикални клубове и ресторанти, в които на прилична цена може да вкусите добре приготвени ястия.

Responsive imageОт Брашов може да отскочите до замъка Бран –твърдината на Влад Цепеш /Дракула. В подножието му се издига каменен кръст от 15-ти век, изписан със старобългарски букви: поредно доказателство докъде са стигали влиянието и престижа на средновековната българска империя.

Responsive imageМоже да ви звучи като куриоз, на някои американски историци смятат, че Влад Цепеш имал български корени, или най-малкото ползвал писмено старобългарски език.Може да ви звучи като куриоз, но някои американски историци смятат, че Влад Цепеш имал български корени, или най-малкото ползвал писмено старобългарски език.

Responsive imageНа връщане от Бран непременно се отбийте в Синая и си отделете поне няколко часа за замъка Пелеш: невероятна красота и пищност. От Синая също може да вземете планинския лифт и да разгледате градчето от карпатските алпийски зъбери.

...
Посети Брашов

В стария Брашов може да посетите "българската порта". В населения предимно със саксонци град е имало цял български квартал с бежанци, избягали от Търново в края на 14-ти век..

Резервирай изгодно нощувка в Брашов »
...
Посети Русе

Русе е първият български европейски град. Крайдунавската перла притежава уникални архитектурни шедьоври в стил "виенски сецесион" от края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Резервирай изгодно нощувка в Русе »
...
Посети замъка Пелеш

Замъкът Пелеш е разположен сред южните склонове на Карпатите. Уникално архитектурно постижение, което си струва да разгледате по пътя към Брашов. Замъкът е строен 40 години.

Резервирай изгодно нощувка край замъка Пелеш »