ФОТОГАЛЕРИЯ

Крепостта в местността Турлука над Смолян я наричана от местните "Кальота" - Калето. През 30-те години на 20-ти век Петър Маринов изказва предположението, че това са руините на старата българска крепост Соколица (Аетос).
Responsive image
Местността е изключително живописна. Крепостта се намира на 1450 м надморско равнище и е имала пряк визуален контакт с Момчиловата крепост - Подвис, с която са разменяни светлинни/димни сигнали.
Responsive image
Археолгическите проучвания показват, че крепостта е построена през 6-ти век, за да охранява транс-родопския път от Тракия към Бяло море. Цитаделата е превзета и разрушена от славяните. Твърдината е възстановена през 10-ти век от местния български управител и служи за укритие на местното българско население.
Responsive image
Крепостта в местността Турлука е отново възстановена през 12-ти век. Достроена е през първата половина на 13-ти век и приютява малък български гарнизон по времето на цар Иван-Асен Втори.
Responsive image
Крепостта Аетос е спомената в „История“ на Йоан Кантакузин, който изброява родопските крепости, които през 1344 г са отстъпени на българския цар Иван Александър. Сред тях е Аетос, което на гръцки означава „сокол, орел“.
Responsive image
Красотата на местността Турлука
Responsive image
Крепостта Кальота
Responsive image
Видео от крепостта в м. Турлука над Смолян
...
Посети Преслав

Българската имперска столица!

Резервирай изгодно нощувка във Велики Преслав! »
...
Посети Мадара

Мадарският конник!

Резервирай изгодно в близост до Мадара! »
...
Посети Плиска

Първопрестолната столица.

Резервирай нощувка около Плиска! »