Етнически състав на Западна Тракия

„През 1914 г най-много българи християни живееха по долината на Марица и по самия беломорски бряг, докато българите мохамедани преобладаваха в Централните Родопи (Пашмаклийско, Даръдеренско и Егридеренско). Турците доминираха в Гюмюрджинско и Кошукавашко. Основната част от гърците живееха в Софлийско и Ортакьойско. Това разпределение даваше предимство на българите, които владееха не само брега на Егейско море, но и се вклиняваха между Гюмюрджинската група турци и Източна Тракия.“ /Ст. Трифонов, „Тракия 1912-1915 г“/

Български средновековни следи в Западна Тракия

„Ксанти е бил столицата на средновековната държава на българина Момчил. Край Порто Лагос Момчил нанася поражение на военен отряд на айдънските турци, които по това време са съюзници на византийския претендент за трона Йоан Кантакузин. Момчил е противник на Кантакузин. През юни 1344 г. Момчил напада и побеждава айдънските турците в Битката при Бистонското езеро (Порто Лагос) като запалва айдънския флот – изгаря 3 от 15-те турски кораба, като през нощта изпраща кораби, които запалват закотвените плавателни съдове на врага, разбива охраняващия ги турски отряд, позволил си да се дебаркира на неговия беломорски бряг и избива 250 айдънски турци. Професор Пламен Павлов предполага, че вероятно същата година или в началото на следващата Момчил се жени за знатна българка от Търновското царство, което го прави съюзник на цар Иван Александър (1331 – 1371). Отново край езерото Порто Лагос на 7 юли 1345 край крепостта Перитеор при Арбаджикьой в сражение с айдънските турци и войските на Йоан Кантакузин загива Момчил войвода.“

Българските следи в Беломорието

Responsive imageПрез пролетта на 1913 година Царство България разполага с беломорски флот и две дълбоководни беломорски пристанища – Дедеагач /Александрополис/ и Кавала. Ако България беше запазила статуквото след Първата балканска война, щеше да има обширен излаз на Бяло море – с минимум 250 километра брегова ивица, която започва на около 20 километра западно от Кавала и завършва при устието на река Марица край град Енос. Царство България щеше да се простира на площ от близо 175 хил кв километра, а градове като Гюмюрджина /Комотини/, Дедеагач/Александрополис/, Кавала, Сяр, Драма, Одрин, Лозенград и Ксанти щяха да са български околийски или областни центрове..

Responsive imageЦарство България има свой излаз на Бяло море близо 10 години. Съвременната българска държава владее с малки прекъсвания Западна Тракия /крайбрежната ивица между устието на река Места и устието на река Марица/ между есента на 1912 г и пролетта на 1919 г. Около година Западна Тракия е с ограничено българско управление под окупацията на войски на Антантата /1919-1920 г/. През 1941 година българската власт по Беломорието се завръща: този път за около 3 години южните ни беломорски граници се простират от Дедеагач /Александрополис/ до Орфическия залив – устието на река Струма. Българска власт е установена и на два големи егейски острова – Тасос и Самотраки.

Западна Тракия

Responsive imageДо 1920 г в Западна Тракия гърците са незначително малцинство – под 10% от общия брой на населението. Най-многобройната етническа група в региона са турците – около 48%. Българите-християни наброяват около 24% от населението, българите-мюсюлмани /помаци/ са около 20%. Българският етнически елемент съставлява около 44% от общия брой на населението в областта. Етническият характер на Западна Тракия се променя драстично след 1920 година, когато по-голяма част от българите-християни са изселени и на тяхно място се появяват гръцки бежанци от Мала Азия.

Responsive imageОт началото на 50-те години на 20-ти век политиката на гръцката държава е целенасочено да обезбългари помаците по южните склонове на Родопите и да ги превърне в турци. Насърчава се изучаването на турски език, дейността на турски духовни лица и насаждането на турско национално самосъзнание. Лансирана е и идеята за отделна „помашка“ нация. Близо половин век бившата българска беломорска провинция Западна Тракия е държана умишлено изолирана и икономически изстанала от гръцките власти. Оживлението в региона започва едва през 90-те години на 20-ти век, когато се появяват първите масови вълни от туристи и гръцката държава започва да строи мащабно нови пътища.

Примерен маршрут през Западна Тракия

Responsive image От прохода Маказа се спускате до Комотини /Гюмюрджина/ .Пътят е нов и отнема по-малко от половин час. Преди да влезете в Комотини избирате отбивката за Александрополис през новата магистрала Автомагистрала А2 („Егнатия Одос“). Магистралата е сравнително нова – завършена през 2009 г. Свързва гръко-турската граница на река Марица с Адриатическото крайбрежие. Магистралата е добре направена и в тази част от Гърция рядко има полицейско присъствие. Единственият минус е, че липсват крайпътни бензиностанции, където да отидете до тоалетна или да си поръчате кафе /както в България/..

Responsive image От „Егнатия Одос“ свивате към Александрополис /Дедеагач/ - 50 хиляден пристанищен град, някога единственото българско дълбоководно пристанище на Бяло море. Шофирането през центъра на Александрополис е приятно, местните хора са вежливи и могат лесно да ви упътят: трябва да поемете на север по шосе 53 – само на 25 километра от бреговете на Бяло море е родното място на Капитан Петко войвода – Доганхисар/Есими.

Доганхисар/Есими

Responsive imageДнес от някогашното чисто българско село не е останало почти нищо. В края на 19-ти век в Доганхисар са преброени 400 български къщи, в които живеят близо 2 хиляди българи-екзархисти. През 20-те години на 20-ти век в опразненото от българите родно място на Капитан Петко войвода са настанени гръцки бежанци от Мала Азия. Днес единствено скромен паметник в двора на малък частен хотел напомня, че в това село е роден прочутият български войвода и народен закрилник. Пътят между Александрополис/Дедеагач и Есими/Доганхисар е изключително живописен. Край шосето на хълм сред маслинови горички се издига стражева кула, издигната от латинците в началото на 13-ти век, когато тази част от Тракия е присъединена към Латинската империя. На връщане си струва да се разходите по главната улица на Александрополис и да разгледате пристанището. През 1919 г от 7-хилядното тогава население на крайбрежния град – 4 хиляди са българи.

Дедеагач/Александрополис

Responsive imageГрадът възниква в средата на 19-ти век като рибарско селище. През 1892 г., тук е построена българската църква "Св.св. Кирил и Методий". Храмът днес е гръцката църква „Св. Елефтериос” и се намира в градината при кръстовището на ул. Ипсиланти (Υψηλάντου) и ул. Проусис (Προύσης). Черквата е основно преустроена през 1955 г., но всичко, напомнящо, че е принадлежала към Българската екзархия, е било старателно е заличено. През 1914 г пристанището на Дедеагач измества изцяло превоза на товари от пристанище Бургас. Само за две години то се превръща в най-предпочитания български търговски порт. Градът е една от базите на българския беломорски флот.

Комотини/Гюмюрджина

Responsive imageПо „Егнатия Одос“ може да се върнете в Комотини/Гюмюрджина и да пиете кафе в центъра на града. Днес Комотини е университетски град и по улиците му може да срещнете много млади хора. През 1917 г българският окръжен управител на Гюмюрджина/Комотини Иван Хаджиев прави преброяване на населението.Според него българите по това време са възлизали на около 180 000 души, от които 100 000 са българите-християни и около 80 000 – българите-помаци. По това време е в областта има около 120 000 турци. Броят на гърците в областта е около 32 000.

Responsive imageБългарското Възраждане започва в Гюмюрджина в началото на 90-те години на 19-ти век, когато спира процесът на погърчване на българските търговци и занаятчии в града. В Гюмюрджина са създадени българска община, училище, църква и архиерейско наместничество. Българската църква в града е осветена през 1903 година. Любопитна подробност е, че абаджийският еснаф в Гюмюрджина е изцяло български. В началото на 20-ти век българите-занаятчии доминират в града. От общо 70–80 абаджийски дюкяна по това време - само три-четири са гръцки, а останалите — чисто български.

Плажовете на Западна Тракия

Responsive imageАко България беше запазила Западна Тракия, вероятно днес двата най-известни български беломорски курорта щяха да са Фанари и Авдира. На тези две места плажната ивица е дълга няколко километра, с фин пясък и плитки води. Село Фанари беше изключително популярна лятна туристическа дестинация за българите в първите години след отварянето на граничния пропусквателен пункт край прохода Маказа. Дори за пловдивчани село Фанари изведнъж се оказа по-близо като дестинация от, примерно, черноморския Созопол. В последните години потокът от български туристи се пренасочи към плажовете на запад от река Места. Дългият пет километра „Фанари бийч“ никога не е препълнен и е идеален за почивка за хора, които не обичат тълпите. Село Фанари се намира само на 36 километра от Комотини.

Плажът Авдира е разположен край Ксанти, удостоен е със Син флаг за чистота и безопасност на морето край него. Мястото е предимно вилна зона, която е разположена на 50-100 метра от плажа. В последните години много от вилите са собственост на българи, които ги отдават под наем.

...
Посети Авдира бийч

Авдира бийч е със син флаг за екологична вода!

Резервирай изгодно нощувка около Авдира бийч »
...
Посети Тасос

Бисерни плажове, уникално съчетание на планински релеф и море.

Резервирай изгодно нощувка на Тасос »
...
Посети Фанари бийч

Една от най-добрите плажни ивици в Западна Тракия. Само на

Резервирай изгодно нощувка във Фанари »
Надпис на хан Пресиян край Кавала

„Край Кавала е открит прочутия каменен надпис на хан Пресиян. През 837 г. българският владетел отбелязва със специална колона в базиликата на беломорския град Филипи принадлежността на областта около Филипи към България. Филипи е разположен в между днешните градове Драма и Кавала. Намира се на 15 километра северно-северозападно от Кавала и на 4 км североизточно от днешния град Кринидес, в подножието на най-западното разклонение на Чалдаг.“

Кавала - 1913 г

„През пролетта на 1913 г основните бази на българския беломорски флот са Дедеагач, Кавала и Порто Лагос. Пристанищната служба в Кавала е командвана от лейтенант Ангел Димитров. На 26 април 1913 г. моряшкият пост в Калала догонва с лодки и задържа на 10 км в открито море гръцкия ветроход „Св. Никола“ и след като на него са открити подозрителни хора и уличаващи документи, плавателният съд е пленен и отнет в полза на българския военен флот, където е използван до Междусъюзническата война. Тогава пред заплахата да бъде завладян от гърците, на 25 юни 1913 г. моряците го изгарят в пристанището на Кавала и се изтеглят от града.“

Драмският метеж, септември 1941 г

„Под ръководството на Окръжния комунистически комитет за Драмско вечерта на 28 срещу 29 септември формирани и водени от активистите му въоръжени групи нападат общината и полицейското управление на село Доксат и започват убийства. Предварително са белязани вратите на българските къщи в селищата и в град Драма гърците започват да разстрелват българи. Метежът обхваща 14 от общо 20 общини в региона или 69 селища, като в 13 общини в началото успява да отбележи успех. Комунистите в един момент включват и националистическите антибългарски въоръжени чети . Българската власт е напълно изненадана и войската действа не само в самозащита на властта, но и за да предотврати планираното етническо прочистване на българи. Цивилното местно българско население се включва с въоръжени отряди в самозащита от национал-комунистическия метеж. Организаторите на метежа, формират силите си главно от подлъгани от пропагандата (мамеща ги включително, че София е превзета и цар Борис III e убит) и от изкарани от селата насила вкарани в бунта селяни. Те са държани в бойните редици на метежа под угроза от разстрел, въпреки това започват бягства и тогава охранителите на метежниците откриват огън по гръцките селяни които падат убити от комунистите. При с. Зарич гражданско гръцко население устройва засада на комунистическите метежници, открива огън по тях. В съседно Зъхненско метежа е в 2 от 11 общини. В него са изкарани на бунт общо 3000 души, 1000 от които невъоръжени. Метежниците са продоволстват и издържат като нападат гръцките села събират пари и вършат изземвания. Те обаче са разгромени от българските сили в покрайнините на град Драма. След неуспеха при Драма и при първите действия на българските части, комунистическите метежници се оттеглят в базите си в Кушница и Чал даг, за да се прегрупират. Българските военни и полицейски части и въоръженото българско население настъпват и към 30 септември противникът е изтласкан от равнинните райони и обграден в северните райони на Кавалско и Правищко. Българските власти формират три жандармерийски групировки, които от 1 до 6 октомври започват прочистване на района. С помощта на артилерия и авиация базите им в Кушница и Чал даг са унищожени. На 20 октомври областния управител на Беломорието Илия Кожухаров е сменен от о.з. генерала от авиацията ген. м-р Христо Герджиков. Последните останки на съпротива са унищожени до 5 ноември. Бунтът е потушен за два дни, за месец цялата планинска и останала територия е цялостно прочистена от подривни елементи и спокойствието е напълно възстановено.“

Източна Македония

Responsive imageОбластта между устието на реките Места и Струма е българско владение между есента на 1912 г и края на месец юни 1913 г. По онова време Царство България владее крайбрежието на Източна Македония от делтата на Места до, приблизително, няколко километра западно от днешните бисерни плажове край Неа Перамос. През лятото на 1916 година България връща властта си над областта между Места и Струма – с дълбоководното пристанище Кавала и градовете Сяр и Драма. Царство България остава в района до есента на 1918 година. Българската държава отново присъединява крайбрежието на Източна Македония между устията на Струма и Места в периода между пролетта 1941 и есента на 1944 година.

Кавала

Responsive imageКъм началото на 20-ти век населението на Кавала наброява около 15 хиляди жители – предимно помаци и турци. В града има гръцка християнска община с обща численост около 3500 души. В близост до Кавала – по южните склонове на Родопите селата са предимно турски и помашки. Градът има стратегическо значение, тъй като разполага с единственото дълбоководно пристанище между Дедеагач и Солун. Кавала става български град през Балканската война, когато неочаквано е превзет с военна хитрост и блъф от четирима войводи от ВМРО, водени от поета Пейо Яворов. Сред тях е и бащата на Никола Вапцаров – Йонко Вапцаров.

Responsive image Четиримата смелчаци се представят за парламентьори на въображаем преден отряд на българската армия, който настъпва към Кавала. Облечени в български офицерски униформи, всяват ужас сред османския гарнизон на града. Акцията е съгласувана с командването на българския Родопски отряд, който първоначално няма намерение да настъпва към Кавала. Беломорският град пада в български ръце на 27 октомври 1912 г, без пушка да пукне. Комендантът на гарнизона предава сабята си на четиримата български войводи: Михаил Чаков, Пейо Яворов, Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров, след като блъфът на българските комити успява и те убеждават османския офицер, че всеки момент в града ще пристигне силно подразделение на настъпващата българска армия. Многобройният османски гарнизон слага оръжие, а поетът Пейо Яворов произнася реч пред събралите се граждани.

Responsive image Кавала е посетена от българския цар Фердиданд и се превръща в едно от пристанищата на новия български беломорски флот. С Кавала и Дедеагач България би имала сигурен търговски излаз на Бяло море. В Кавала е открита българска болница. Българските власти се изтеглят от града на 25 юни 1913 година и се завръщат отново през лятото на 1916 година. Кавала е отново български през пролетта на 1941 г. На хълма в Стария град се издига сградата на българската комендатура. Тя и днес е запазена. Градът се превръща във водещ стопански и административен център на крайбрежието на новоосвободената беломорска област.

В него е главната база и щабът на Българския беломорски флот. Има и българска корабостроителница. В атмосферата на старият град на Кавала има нещо, което наподобява атмосферата на Стария Пловдив – тесни улички и къщи, скупчени върху тепе /хълм/, над което е средновековната крепост на града.

Responsive image Старият Кавала, както Пловдив, носи атмосферата на мултиетнически град, в който съжителстват турци, гърци, власи, българи и евреи. Кавала е подреден красиво амфитеатрално към морето. „През пролетта 1913 г основните бази на българския беломорски флот са Дедеагач, Кавала и Порто Лагос. Пристанищната служба в Кавала е командвана от лейтенант Ангел Димитров. На 26 април 1913 г. моряшкият пост в Калала догонва с лодки и задържа на 10 км в открито море гръцкия ветроход „Св. Никола“ и след като на него са открити подозрителни хора и уличаващи докименти, плавателният съд е пленен и отнет в полза на българският военен флот, където е използван до Междусъюзническата война. Тогава пред заплахата да бъде завладян от гърците, на 25 юни 1913 г. моряците го изгарят в пристанището на Кавала и се изтеглят от града.“

Бисерните плажове около Кавала

Responsive imageБезспорно, ако отседнете в Кавала, ще се потопите в атмосферата на един приказен амфитеатрален град, чието лице е обърнато към морето. Кавала е най-атрактивното място за вечерни забавления в тази част на Гърция – източно от река Струма. Кавала предлага голямо пристанище, красиви и удобни места за почивка – паркове и градинки с пейки, обърнати към морето, старинен град с неповторима средиземноморска атмосфера и отлично запазена средновековна крепост на върха на градския хълм. Само на 18 километра от Кавала се намира един от най-добрите плажове в Северна Гърция - пясъчната ивица Амолофи.

Тя се отличава с необичайна чистота, прозрачност на водите и фин златист пясък, който приврича туристи от цяла Европа. Край плажната ивица има безплатни паркинги за автомобили със специални мрежи, които образуват сянка. Амолофи е само на 2 километра от градчето Неа Перамос. Допреди 100 години мястото е било безлюдно и по-известно с руините на голяма византийска крепост.През 20-те годинина 20-ти век в района се заселват гръцки бежанци от Мала Азия. Кристалните плажове на Амолофи са обозначени със син флаг за екологично чиста вода, и са класирани на шесто място сред най-добрите плажове в Гърция /които, на практика, са хиляди/.

Драма

Responsive imageАко отседнете в Кавала за няколко дни, трябва непременно да посетите близкия град Драма, в който българският елемент е бил значителен до 1918 година. Град Драма е разположен насред прочутото Драмско поле, известно в миналото и сега с изключително плодородната си почва. Според някои изследователи името Драма е речно име (идва от „Драматица“), и произхожда от тракийското *drōma, *dràma, река, от което на славянска почва се е получило Драма. В края на 19-ти век насeлението на град Драма е било предимно турско и помашко - българите християни са около 350, гърците 1500, а мюсюлманите над 6500. Селата северно от Драма в края на 19-ти век са предимно български. Техните жители са заможни, а семействата им многолюдни. Драма се намира само на 50 км от Кавала. След 1918 г е осъществено етническо прочистване както на града, така и на околностите му: много български семейства бягат на север, а на тяхно място за заселени гръцки бежанци от Анадола.

Responsive image Драма попада три пъти в рамките на модерната българска държава. През 1941 г местните българи са около 10-12 процента от общия брой на населението. През сeптември 1941 г в Драмско избухва „драмският метеж“, в който гръцки националисти и комунисти правият опит да превземат областта и да унищожат българската власт в нея, като действията им са изключително брутални към българската администрация и местно население. До този момент българската власт е изключително толерантна и не преследва гърците, военно-пленниците са освободени да се приберат по домовете им. В края на септември 1941 г драмските метежници правят опит за етническо прочистване и масово избиване на местното българско население, който е смазан от бързите и решителни действия на българската войска. Бунтът е потушен за няколко седмици, а репресиите, които следват - довеждат до това, че в следващите 3 години никой от гърците в района да не си помисля да вдигне ръка срещу българската власт. След 9-ти септември 1944 г местното българско население е подложено на чудовищни издевателства и преследвания – по-голяма част от сънародниците ни бягат на север.
При посещението ми в Драма през 2019 г., за разлика от други части на Северна Беломорска Гърция, сякаш все още се усещаше някаква враждебност сред някои от местните, щом видеха автомобил с български регистрационен номер. Иначе, центърът на днешната Драма е приятен за разходки и пиене на кафе.

Сяр/Серес

Responsive imageЦентърът на град Сяр/Серес: има нещо от атмосферата на артистичния квартал Капана в Пловдив. Приятен за разходка и бира. През 20-ти век Сяр на три пъти влиза в границата на българската държава. Според „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“ в 1873 година в Серес (Seres) има 3743 домакинства – 3500 мюсюлмани, 4900 българи и 3600 гърци. В 1880 година в Сяр е открито българско реално училище."Според преброяване от 1905 г в града живеят близо 12-хиляди турци, а християнското население се състои от 360 българи-екзархисти, 2000 българи- патриаршисти, 128 българи протестанти, 5105 гърци, 1380 власи, 12 албанци и 318 цигани.

Тасос и Керамоти

От Комотини може да поемете по магистрала „Егнатия Одос“ или да изберете старото шосе за Кавала. След моста на старата българска граница – над река Места – изберете отбивката за Керамоти – към Хрисуполи и близкото летище „Мегас Александрос". Керамоти е предпочитано място за почивка на хиляди българи през последните години. Курортът предлага осемкилометрова почти девствена плажна ивица, от която се виждат близкият остров Тасопула и по-далечният Тасос..

Responsive imageОт Керамоти тръгва редовният ферибот за остров Тасос. Корабите се движат през половин час. Тарифата в едната посока за възрастен пътник е 4 евро, а за дете до 10 години – 2 евро. Пътуването е безплатно за деца под 5-годишна възраст. Ако решите да отскочите до Тасос с автомобила си – ще трябва да платите за всеки отделен пътник в него, както и за самия автомобил. Според размерите и тонажа на превозното средство – цените варират от 18 до 22 евро. За бусове и каравани се плаща по 5 евро на метър дължина. Камионите се таксуват по 20 евро, ако са до 5 метра дълги – за всеки следзващ метър се добавя по 5 евро. Четиричленно семейство /двама възрастни и две деца между 5 и 10годишна възраст/ със среден клас автомобил трябва да плати 40 евро такса в едната посока..

Responsive imageПътуването с ферибота продължава около 40 минути и е изключително живописно.Корабите акостират в главното пристанище на острова – в столицата Лименас. 3-хилядното градче разполага с малък кристално чист плаж до старото пристанище,чието единствено неудобство е, че обикновено е препълнен с плажуващи туристи.

В Лимеанас може да разгледате археологическите забележителности – форума на античния полис, който се е издигал на това място и част от цитаделата му. Приятна за разходки е крайбрежната улица. Задължително на Тасос трябва да опитате местните специалитети - сладко от зелени смокини, зехтин и маслини местно производство.

Българските следи на Тасос

Responsive imageВ началото на май 1941 г в пределите на българската държава са включени общо 6 беломорски острова – 2 големи и 4 малки. Големите са Тасос и Самотраки. На Тасос през 1941 година е разположена база на българския беломорски флот. Идеята Царство България да разполага със свои егейски острови не е звучала никак ексцентрично през пролетта на 1913 година, когато българската държава владее беломорско крайбрежие с дължина от над 250 километра. Колкото и невероятно да звучи, Тасос си има своя българска предистория още от Средновековието.

Responsive imageИзследователят Стоян Райчевски е издирил любопитни сведения в тази посока: „Българите наричат Тасос още и Златния остров. Едно от старите му селища е свързано с ранното проникване на българите на юг и носи името Вулгаро, променено от гръцките власти на Потамя. Съществува предание, че водата на извора в това село, който се намирал под църквата му, имала същия състав като тази на изворите на Охридското езеро. Според друго предание тук се излекувала една българска царица или княгиня, която от благодарност построила църква.

Австрийският историк и изследовател на славянските древности в Гърция Яков Фалмераер чул от гръцкия владика в Солун, че населението на с. Вулгаро и на о. Тасос въобще са потомци на българи. Големият реформатор на гръцката църква през 19 в. Евгени Вулгарос, за когото се твърди, че е бил от български произход, е роден в с. Вургаро на о. Тасос. .“.

»Разгледайте галерията "България, която изгубихме"»
...
Посети Солун

Потопете в атмосферата на артистичния Солун: изискани ресторанти, исторически забележителности.

Резервирай изгодно нощувка в Солун »
...
Посети Амолофи бийч

Един от най-чистите плажове в цяла Гърция: бисерни води и фин златист пясък.

Резервирай изгодно нощувка край Амолофи »
...
Посети Кавала

Град с уникална атмосфера: старинния Кавала върху тепе, издигащо се над морето, а над него - средновековната цитадела. Богат нощен живот.

Резервирай изгодно нощувка в Кавала »
Кой е Андон Калчев

"Андон Калчев е роден в костурското българско село Жужелци (днес Спилеа, Гърция). Когато след Междусъюзническата война Жужелци попада в Гърция бащата на Андон - Христо Димов Калчев емигрира в България, където се занимава с търговия. По-късно към него се присъединява и останалата част от семейството. Установяват се в Балчик. Андон Калчев завършва гимназия в София през 1931 година и заминава за Германия, за да продължи учението си където завършва икономика в Лайпцигския университет и остава да преподава в университета. По покана на цар Борис III Калчев се връща в страната и учи в Школата за запасни офицери, от която придобива чин подпоручик. След поражението на Гърция от Германия през април 1941 година и връщането на българската администрация в Западна Тракия и източната част на Егейска Македония през август Калчев, произведен в поручик, е сред основателите на Солунския български клуб - организация, която си поставя за цел защита на правата на българите в останалата под гръцка администрация Егейска Македония. През септември 1941 година Калчев се установява във Воден (Едеса) и там развива основаваната с помощта на Цветан Младенов в Лерин (Флорина) българска опълченска организация Охрана, която има за цел да защитава българското население от гръцките паравоенни чети. "

Солун

Responsive imageПо „Егнатия Одос“ за няколко часа може да отскочите до Солун и да разгледате центъра и част от историческите забележителности на втория гръцки град. Солун има неповторима атмосфера и чар. Но е безспорно, че е много трудно да се намери място за паркиране в центъра му. Движението е доста нервно и потокът от автомобили набодобява големите европейски мегаполиси. Най-лесно се намира място за кратко паркиране край прочутата „Бяла кула“. Тя е и една от основните туристически атракции. Кулата е построена от османския владетел Сюлейман Велики през 16-ти век. Използвана е като крепост и затвор, в който са лежали много български революционери. Заради масовите екзекуции и изтезанията , кулата е наричана Кулата на еничарите, Камлъкуле – Кулата на кръвта и Червената кула до към края на XIX век. В нея през 1863 г е затворен и изтезаван от османците прочутия български хайдутин Петко войвода.

Responsive imageВ началото на 20-ти век населението на Солун е доста пъстро по етнически състав. Най-много- близо 50% са евреите. Втори по многобройност са българите. Доста по-малко от тях са турците. И най-малобройни са гърците. В Солун е роден прочутият български поет Атанас Далчев. В Солун през 1948 година е измъчван и екзекутиран прочутият български войвода Андон Калчев – водач на българската организация „Охрана“, която защитава българското население в Костурско и Леринско по време на Втората световна война. Калчев е лично избран и изпратен с патриотична мисия в Егейска Македония от цар Борис Трети Обединител..

Песен за Андон Калчев