ФОТОГАЛЕРИЯ

Скалният манастир край Мурфатлар – една от забравените български светини в Северна Добруджа.
Responsive image
Благодарение на журналистката Живка Танчева, се сдобихме с фотоси от вътрешността на скалния манастир Мурфатлар. Той обикновено е затворен и се държи под ключ от румънските власти. Затова е почти невъзможно да влезете вътре, ако посещавате Мурфатлар като индивидуален турист от България.
Responsive image
Останала скрита цели 1000 години, тази българска светиня е разкрита случайно при строителни работи на 11 юни 1957 година.
Responsive image
Скалният манастир се състои от шест скални църкви, три крипти с килии, две килии без крипти и четири свързващи ги галерии. Те са оформени в скалите от мек варовик.
Responsive image
В скалните килии и ниши на Мурфатларската обител са запазени уникални и много ценни за нас, българите, надписи, символи и сакрални фигури. Повечето от писмените свидетелства са на старобългарски.
Responsive image
Има доста надписи с гръцки букви, на глаголица и кирилица, но най-важни за българската история са надписите, оставени на древната българска писменост, които са общо над 60 на брой.
Responsive image
Освен надписите, са изрисувани кръстове, коне, конници, светии, звезди, кораб, змей и плетеници.
Responsive image
Манастирът е бил действащ по времето на българските владетели Борис Първи, Симеон, Петър, Борис Втори, Роман и Самуил.
Responsive image
Предполага се, че манастирът е бил унищожен от нашествията на киевския варяжки княз Светослав І. След като бил изоставен от монасите, постепенно е затрупан със земна маса и така е останал скрит близо 1000 години.
Responsive image
Мурфатларската обител е доказателство, че по времето на Първата българска държава Добруджа е била гъсто населена с протобългарско население.
Responsive image
Стотици села и крепости са разрушени и обезлюдени завинаги след нашестията на варягите и ромеите през втората половина на 10-ти век. Населението на Добруджа никога повече не се възстановява напълно демографски чак до модерната епоха 18-20-ти век.
Responsive image
...
Посети Брашов

В стария Брашов може да посетите "българската порта". В населения предимно със саксонци град е имало цял български квартал с бежанци, избягали от Търново в края на 14-ти век..

Резервирай изгодно нощувка в Брашов »
...
Посети Бран

Построен е от тевтонците. Известен е още и като Замъка на Дракула – влашкия войвода Влад Цепеш. Край замъка има каменни кръстове със старобългарски букви.

Резервирай изгодно нощувка в Бран »
...
Посети замъка Пелеш

Замъкът Пелеш е разположен сред южните склонове на Карпатите. Уникално архитектурно постижение, което си струва да разгледате по пътя към Брашов. Замъкът е строен 40 години.

Резервирай изгодно нощувка край замъка Пелеш »