ФОТОГАЛЕРИЯ

Смята се, че край днешното село Никулицел /някога българското Никулица/ е бил разположен Онгълът на кан Аспарух.
Responsive image
Внушителното българско землено укрепление е доминирало над местността от югозапад.
Responsive image
През 7-ми век делтата на Дунав е имала четвърти ръкав, който минавал в подножието на планината Никулицел и се вливал в Черно море недалеч от днешното село Бабадаг.
Responsive image
Гористите склонове край Никулицел образуват формата на подкова. В нейната основа е открито землено укрепление, а 1000 години след битката при Онгъл местните намирали в тази местност останки от стари оръжия и доспехи.
Responsive image
Първи акад. Васил Златарски и Карел Шкорпил, откривателят на Плиска, локализират край Никулицел мястото на битката от 680 г., в която хан Аспарух разгромява византийския император Константин IV Погонат.
Responsive image
Днес Никулицел/Никулица е малко селце в северо-западната част на Северна Добруджа.
Responsive image
От центъра на селото има асфалтов път нагоре към едно от възвишенията на близката планина Никулицел.
Responsive image
В село Никулицел може да се отбиете в българската средновековна църква „Свети Атанасий“. Твърди се, че тя е най-старата жива църква в Северна Добруджа.
Responsive image
Храмът е умалено копие на Боянската църква и е построен от български велможа през 13-ти век. Вероятно Никулица е било българско болярско село.
Responsive image
За българското минало обаче няма да прочетете никъде в румънските брошури и указателни табели.
Responsive image
Според румънците, храмът „Свети Атанасий“ е влашки. За да прикрият българското му минало , през 80-те години на 20-ти век българските стенописи са свалени и отнесени в Букурещ.
Responsive image
В района на Никулицел са открити и 13 монети от времето на цар Иван Александър.
Responsive image
...
Посети Брашов

В стария Брашов може да посетите "българската порта". В населения предимно със саксонци град е имало цял български квартал с бежанци, избягали от Търново в края на 14-ти век..

Резервирай изгодно нощувка в Брашов »
...
Посети Бран

Построен е от тевтонците. Известен е още и като Замъка на Дракула – влашкия войвода Влад Цепеш. Край замъка има каменни кръстове със старобългарски букви.

Резервирай изгодно нощувка в Бран »
...
Посети замъка Пелеш

Замъкът Пелеш е разположен сред южните склонове на Карпатите. Уникално архитектурно постижение, което си струва да разгледате по пътя към Брашов. Замъкът е строен 40 години.

Резервирай изгодно нощувка край замъка Пелеш »