ФОТОГАЛЕРИЯ

Крепостта Енисала/Ново село в Северна Добруджа е стратегическа твърдина на Второто българско царство.
Responsive image
Цитаделата имала ключово значение за охраната на пътищата, които идват от Молдова и делтата на Дунав към вътрешността на Добруджа и България.
Responsive image
Крепостта Енисала се издига на възвишение между Бабадашкото езеро и черноморското крайбрежие - Разимското езеро. Счита се, че край твърдината е имало пристанище.
Responsive image
Крепостта била включена в крепостната линия Емона, Варна, Карвуна , Калиакра, Преславец, Тулица . Запазени са внушителните останки на замъка от времето на Втората Българска държава издигнат в ХІІІ – ХІV в.
Responsive image
Изглед на Бабадашкото езеро откъм крепостта Енисала
Responsive image
Районът около някогашната българска твърдина е изключително суров и живописен. Гледката от върха на крепостта стига на десетки километри.
Responsive image
Историческата забележителност е добре поддържана – до нея е построен нов асфалтов път с малък музей в подножието на цитаделата.
Responsive image
Разбира се, за българското минало на крепостта няма и дума в румънските брошури: представят я като византийска и генуезка цитадела.
Responsive image
Видео от крепостта Енисала
...
Посети Брашов

В стария Брашов може да посетите "българската порта". В населения предимно със саксонци град е имало цял български квартал с бежанци, избягали от Търново в края на 14-ти век..

Резервирай изгодно нощувка в Брашов »
...
Посети Бран

Построен е от тевтонците. Известен е още и като Замъка на Дракула – влашкия войвода Влад Цепеш. Край замъка има каменни кръстове със старобългарски букви.

Резервирай изгодно нощувка в Бран »
...
Посети замъка Пелеш

Замъкът Пелеш е разположен сред южните склонове на Карпатите. Уникално архитектурно постижение, което си струва да разгледате по пътя към Брашов. Замъкът е строен 40 години.

Резервирай изгодно нощувка край замъка Пелеш »